Reklame 01

Čudesna zemlja: Zimska čarolija u Alberti i zaleđeno "kraljevstvo", jezero Abraham

Vještačko jezero Abraham smešteno je u zapadnom delu Kanade, u provinciji Alberta.
Nastalo je gradnjom brane Bighorn 1972. godine, kojim je pregrađena rijeka Saskatchewan u gorenjem dijelu njenog toka u podnožju Stenovitih planina. Ovo jezero ima ukupnu površinu od 53.7 kilometara kvadratnih.


Naime sasvim obično jezero preko zime postaje atrakcija za turiste. Kada se jezero zaledi nestvarna ljepota će privući svakog ko tuda prolazi što zbog pezaža, što zbog fenomena koji nastaje u jezeru.


Jezero je poznato po zaleđenim bisernim mjehurićima gasa preko cijele površine vode. Fotograf Nacionalne Geografije Fikret Onal je jednom objasnio da na dnu jezera žive biljke koje proizvode veoma zapaljiv gas metan. - "Kako se približavaju povržini jezera gde je temperatura niža, mehurići metana se smrzavaju i talože jedan ispod drugog".


I dok su temperature veoma niske na ovom mjestu čak i za one ekspertske putnike, posjetioci će biti očarani nevjerovatnim pejzažom koji im se pruža, od zaleđenog jezera sa mjehurićima do udaljenih i zašiljenih planinskih vrhova nadomak kanadskih Nacionalnih parkova.


Jezero je takođe specifično i po veoma niskim temperaturama i jakim vjetrovima koji uzrokuju da led na jezeru ostaje kristalno čist. Oni koji su hodali po zaleđenom jezeru su potvrdili da je osjećaj nestvaran, kao da ne hodate po ledu već po nekom veoma tankom staklu na velikoj visini, svakog momenta mislite kako će led pući i da ćete propasti u ledenu vodu. Često se, pored mjehurića. jasno može vidjeti i dno jezera.



Čudesna zemlja: Zimska čarolija u Alberti i zaleđeno "kraljevstvo", jezero Abraham Čudesna zemlja: Zimska čarolija u Alberti i zaleđeno "kraljevstvo", jezero Abraham Reviewed by Aleksandar Šeter on 09:53 Rating: 5

Reklame 02

Fashion

Moda